Istoria ciocolatei – Ce poate nu stiai despre ciocolata!
Un lucru ciudat legat de ciocolata, este faptul ca, timp de cateva
secole de consumare a acestui produs alimentar, zaharul a fost complet
absent din ingredientele sale. Acest lucru scoate in evidenta cat de
putin stim despre istoria ciocolatei, un produs pe care il iubim si il
consumam atat de mult.
Istoria ciocolatei este lunga si vibranta iar cercetarile recente
indica date despre existenta ei, vechi de 3500 de ani, cand era
consumata de catre mayasii si aztecii din America de Sud. Cu toate
acestea, exista mari diferente intre ciocolata de atunci si cea de
astazi.
Sursa ciocolatei provine din arborele de cacao, ale carui boabe au
fost extrem de cautate de catre cele doua vechi civilizatii. Boabele
arborelui de cacao pot fi preparate pana devin o pasta, dupa care se
lasa la fermentat, devenind usor un fel de bautura alcoolica. Aceste
boabe au fost atat de pretioase in vremurile vechi, incat erau folosite
ca moneda pentru aztecii din acea perioada. De asemenea, boabele
arborelui de cacao erau folosite la evenimentele importante. precum
nuntile si inmormantarile ritualice, ciocolata nefiind indulcita si
consumandu-se mai degraba ca bautura decat ca substanta solidificata.
Ciocolata a inceput sa capete gustul indulcit abia dupa ce America de
Sud a fost explorata de catre spanioli si portughezi, care au adaugat in
compozitie trestia de zahar.
Ciocolata a fost adusa in Spania in secolul al XVIII-lea, cand a
devenit rapid o bautura foarte populara, raspandindu-se astfel prin
natiunile europene. Fiind exotica si costisitoare, a fost preparata
astfel incat sa contina mai multe proprietati interesante, aproape
magice, devenind un aliment nelipsit in toate clasele superioare.
Din secolul al XIX-lea, chimistii au gasit modalitati de a transforma
ciocolata in forma solida, asa cum o cunoastem si noi. Aceasta tehnica
are originea in Olanda, unde se folosesc metode de eliminare a gustului
amarui pe care il lasa in gura ciocolata. Primul baton de ciocolata ii
apartine lui Joseph Fry, care foloseste un amestec unic din ingrediente
originale de cacao si versiunea olandeza a ciocolatei, pentru a-l forma.
Dupa 20 de ani de la aparitia batoanelor de ciocolata, in anul 1868,
apar si bomboanele pe baza de cacao, datorita creativitatii lui Cadbury.
Tot el produce si ciocolata cu lapte, care, usor, devine tot mai
populara in randul lumii.
Ciocolata in zilele noastre reprezinta o uriasa industrie de miliarde
de euro, care creste exponential de la an la an. Este uimitor de
versatila si, din aceasta cauza, ea continua sa cucereasca oameni de
toate varstele.
Ia zii tu cat de dulce te simti azi?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu