joi, 15 august 2013

Radioul Online

Radiouri online este numele general dat posturilor de radio care emit pe rețeaua Internet. Exista posturi radio care transmit exclusiv pe web sau posturi din AM sau FM care oferă "streaming" și pe internet.

Radiourile online se bucură de o mai mare liberate de expresie, ele nefiind subordonate normelor de rating și audiență impuse radiourilor care emit in aer. În România insitituția Consiliul Național de Reglementare al Domeniului Audiovizual are în atribuții supervizarea și păstrarea ordinii în domeniul comunicațiilor în eter.
Comparativ cu tehnicile radio clasice, radiourile online au mai multe componente interactive: chat, forum, blog, emisiuni "on demand" (la cerere) etc. De asemena multe radiouri online au atașate web cam-uri fiind astfel vizibil ce se întâmplă în studio.
Orice post de radio care se respectă trebuie să emită online. Ca şi pentru alte domenii, zicala "dacă nu eşti pe Internet, nu exişti" este valabilă şi în ceea ce priveşte posturile de radio. Probabil că undeva în viitorul nu foarte îndepărtat FM-ul va fi istorie, iar radioul pe care acum îl prindem pe calea undelor va rămâne doar radio online.
Vinton Cerf, cel care a pus bazele Internetului, spunea cu ceva timp în urmă că televiziunea migrează încet dar sigur spre online. Dacă televiziunea va fi victima Internetului, de ce nu ar fi acest lucru valabil şi pentru radio? În fond şi la urma urmelor, migrarea posturilor radio de la unde la online este mult mai uşor de făcut.
Deşi există şi la noi posturi care emit exclusiv online, marile posturi de radio clasice, nu s-au mutat complet online. Emit pe Internet, însă atât timp cât publicitatea le vine tot pentru rating-ul realizat în formatul clasic, nu vor renunţa la forma lor actuală. Peste ocean, de exemplu, există numeroase posturi de radio online care obţin suficiente venituri din publicitate pentru a se autofinanţa şi a obţine profit. Cheltuielile pentru susţinerea unui post de radio online sunt mult mai mici, iar cifrele obţinute din publicitatea pe Internet sunt în creştere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu