miercuri, 5 martie 2014

Studiu de caz

Dezavantajul major al zborurilor peste munte este acela ca porumbeii evita sa se ridice peste inaltimi preferand sa ocoleasca si deci sa faca un numar mai mare km de zbor, nicidecum al rapitoarelor. De aici se pune problema echitatii concursurilor intre diferite grupari, la aceasta chestiune imi permit sa dau un exemplu care sper sa nu deranjeze pe nimeni.
Se ia ruta Polonia la etapa Varsovia la care participa crescatori din judetele Prahova Dambovita si Arges de ex; conform corectiilor de distanta diferentele intre lungimile teoretice de zbor din Polonia pana la aceste 3 judete sunt minime , mai exact de la Varsovia luata ca etapa etalon pt calcule avem urmatoarele distante Campulung 820 de km , Targoviste 860 de km si Ploiesti 870 de km. Fiind clar ca porumbeii urmeaza ruta ocolitoare urmand arcul carpatic acestia ajung acasa evident mai intai la Ploiesti apoi la Targoviste si abia la sf la Campulung , deci distanta de calcul pentru clasament cea mai scurta are ultimele sosiri.
Cu toate acestea columbofilii musceleni din care cu mandrie fac parte au concurat de fiecare data cand a fost nevoie in aceste conditii mai putin echitabile.
In decursul timpului asa cum am mai enuntat intr-un post anterior in zona Muscel au fost incercate toate rutele posibile concluzia dupa ani de experimente fiind dupa opinia mea urmatoarea : Ucraina este singura ruta echitabila pentru gruparile din judele subcarpatice iar alternativa cea mai viabila in lipsa acesteia ramane Polonia desi asa cum am mentionat mai sus nu este cea mai echitabila.
 Detin in crescatorie pasari care in 4-5 ani au concurat cu succes la etape de fond si maraton pe 3 rute ( puncte cardinale ) total diferite : Ucraina, Polonia, Croatia deci cu putin noroc si cu multa dibacie se poate .
Singura doleanta ca sa zic asa este sa ne pastram Dumnezeului odata o ruta pentru mai mult de 3 ani sa putem avea si noi niste rezultate concrete pe care sa le putem analiza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu