marți, 4 martie 2014

Ucraina si porumbeii

Avand in vedere recentele evenimente petrecute in Ucraina se impune o discutie despre viitorul rutelor de zbor pentru columbofilii din sudul tarii. Este elementar faptul ca ruta cea mai echitabila si de ce sa nu recunoastem si cea mai usoara pentru cei din sud este Ucraina, problema care se pune este instabilitatea politica din aceasta zona care odata la cativa ani ne da peste cap toata munca . Mai departe punem in discutie restul rutelor disponibile pentru aceasta grupare columbfila "sudista".
1. Ruta Polonia , ruta incercata in anii anteriori (2007 partial,2010)cu mai mult sau mai putin succes , ruta care pune in fata porumbeilor Carpatii si care la fiecare etapa duce la un surplus de km de zbor prin ocolirea acestui obstacol natural de 100-200 de km.
2. Ruta Turcia care a mai fost incercata in anii 1996-1997 cu destul succes dar care opune un alt obstacol major marea in calea porumbeilor.
3. Ruta Grecia ruta abordata in anul 2007 care datorita caldurilor foarte mari din acel an a dus la pierderi masive ale porumbeilor, de asemenea un alt neajuns al acestei rute fiind limitarea distantelor pe care se pot efectua concursuri , disparand astfel categoria maraton din planul de zbor.
4. Ruta Serbia Croatia de asemenea ruta incercata in anii 2001 ( sezon de toamna) si 2012 (sezon de primavara) a presupus la vremea respectiva cateva etape catastrofale care au dus la renuntarea ( prematura zic eu) la aceste directii.
5 Ruta Ungaria de asemenea abordata in anii 1993 1994 presupune ca si Polonia infruntarea porumbeilor cu arcul carpartic, de data aceasta ocolirea lui fiind imposibila.
Fiind spunse aceste consideratii cea mai echitabila alegere mi se pare ruta Polonia ( de altfel colegii nostrii din Bucuresti , Constanta ,Moldova o folosesc de anii buni cu succes). De asemenea pledez pentru mentinerea cel putin cateva sezoane ( minim 3 ani) a acestei rute pentru a putea  avea o imagine completa si corecta asupra rezultatelor obtinute. Dvs ce parere aveti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu